Genomförda evenemang

2023

11-12/5 VALLEHELGEN

Karin Wellin med vänner ställer ut sina akvareller. Hembakat serveras.

13/4 LATINAMERIKANSK AFTON

Mauricio Contreras (gitarr, sång), Ricardo Ausín (gitarr, sång) & Fernando Álvarez (sång)

Fantastisk kväll med härlig latinamerikansk musik och hemlagade, välkryddade Tacos.

Och som vanligt fylldes verandan av underbara hängivna gäster.

26/11 STJÄRNEDÅNG & GOD FIKA

28/10 KLASSISK MUSIK TILL PAELLA

Erik Johansson, flöjt, Jennifer Lidgren, klarinett och Per-Erik Larsson, fagot

Fantastisk kväll med vacker musik och utsökt paella. Tack alla underbara gäster!

13-14/5 VALLEHELGEN

Himmelskällans gott fika & Agnes Nelsons underbara djungelbilder

10/4 Annandagåsk – VÅRENS FÖRSTA PAELLA

Fisk- och skaldjurpaella serverades kl. 14:00. Pris: 300 kr (efterrätt och kaffe/te inkluderad)

7-9/4 PÅSKCAFÉ!!

Vi firar påsk med våra bästa läckerheter. Välkommen!
Cafépersonal alltid redo

29/1 SMÄRTA & HJÄRTA

Ett porträtt i ord och ton om Frida Kahlo, med Hanna Sundblad och Johan Sundström.

Sånger, musik, texter och rekvisita iscensätter två sidor – två ansikten – av Frida Kahlo: som revolutionär och feministisk pionjär och som människa, präglad av en sargad kropp och ett turbulent kärleksförhållande. Frida Kahlo verkade under första hälften av 1900-talet och hennes konstnärskap ses som ett av seklets viktigaste. Hon blev bara 47 år men med dramatiska självporträtt och personlig stil med klänningar, smycken och frisyrer inspirerade av mexikansk folkkultur blev hon mytisk redan under sin livstid. Numera är hon en ikon världen över.

Till föreställningen serveras en Mexikoinspirerad tomatsoppa samt chokladkaka till efterrätt.
I samarbetet med Studiefrämjandet

2022

18/12: SJUNG IN JULEN PÅ HIMMELSKÄLLAN

Klassiska julsånger och även traditionella spanska ”villancicos” med Suzanne Osmar och Fernando Álvarez. Till sången serverades hembakade julkakor och annat gott, samt kaffe/té och glögg, så klart.

21/10 REPRIS med STAFFAN & JESSICA

Oförglömlig kväll, magisk, förtrollande!!!

Lördagen 24/9 Musik i sensommarkväll

med Jessica Kristensson och Staffan Åkerblom

En kväll där vi hyllar våra svenska låtskrivare. ”Bättre begagnat i ny förpackning

Fantastisk kväll med underbar musik och supertrevliga gäster. Till konserten serverades ”fideuá marinera”, en typisk rätt från kusten i Valenciatrakten och som är ett slags paella med pasta i stället för ris. Rödbets- och chokladkaka till efterrätt. Fullbokad veranda!

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är matilda-lidberg-m-familj-768x1024.jpg

Lördag 23/7: Glad sällskap med Matilda Lidberg & familj på vår första frukostbuffé. Ja, vi tackar!

2021

20141224_152726

LÖRDAGEN 11/12: SJUNG IN JULEN PÅ HIMMELSKÄLLAN

JULBUFFÉ med 10 olika bakverk (saffransbullar, red velvettårta, pepparkaksmuffins, brigadeiros, dadelbollar, pepparnötter, saffransbiscotti, sachckhjärtan, rosquillas, fruktkaka) och JULKONSERT, med både klassiska julsånger och andra helt nya (klicka här: BGJP4450). Trevligt, annorlunda, mysigt!!

viva mexico

30/10 SPANSK AFTON

Underbar kväll med ca 20 glada gäster, smaskig ”chili con carne” och vackra röster till blandade sånger med stöd av karaokemusik.

I länken kan du följa en av de många höjdpunkterna under kvällen https://www.facebook.com/himmelskallan/videos/569411304153838

enseñanza digital

Studiecirkel i spanska pågår (18/8 – 28/10)

paella 15 aug

Så blev vår paella 15/8. Med äppelpaj & vaniljglass till efterrätt blev alla 25 gäster mer än nöjda. Vi är jätteglada!

2020

tändsticksloppis

Foto Pustervik 20 Mars

Lördagen 14/3: MATS WESTLING – KONSERT & STORYTELLING blev INSTÄLLD p g a försiktighets åtgärder inför Koronaviruset

wanted 1

1 februari 2020: LIVEMUSIK MED DESPERADOS

Det blev en underbar och härlig kväll med spansk- och latinamerikansk musik med ”Desperados” och 30 glada gäster. Mauricio Contreras, Ricardo Ausín och Fernando Álvarez bjöd på en bredd repertoar av spansk och latinamerikansk musik med en stark betoning på mexikanska och kubanska låtar. Desperados har spelat tillsammans i över 20 år på alla möjliga platser och på alla sorters publik.

Till musiken serverades mexikansk buffé med tacos, tortillas, jalapeños, chili con carne…

Tack alla medverkande och deltagare!

2019

affisch En jävla röst

16/11 med repris 23/11: ”EN JÄVLA RÖST” – EN HYLLNING TILL ESTER BLENDA NÖRDSTRÖM av och med Hanna Sundblad, Mikael Dalemo & Johan Sundström

”En jävla röst” är ett känslofyllt musikporträtt av Ester Blenda Nordström. Med sånger, berättelser, tidsenlig rekvisita och glimt i ögat skildras en orädd, karismatisk kvinna. Hon som anses vara Sveriges första wallraffande reporter, klär sig i byxor och slips då kvinnor har långklänning, kör motorcykel och skålar med grabbarna på Gyldene Freden, blir krigshjälte, reser jorden runt och ger röst åt dom sällan hörda. De närmaste kallar henne ett yrväder och ”ett jävla solsken” men hon kämpar också mot ett inre mörker. Det är även en berättelse om en tid då kvinnor kämpar för rösträtt, samkönad kärlek är straffbar och Sverige ett klassindelat land där de längst ner på samhällsstegen har svårt att komma till tals.

Till båda konserter serverades en het och underbar borsjtj som de sammanlagt 65 gäster fick njuta av.

1b11-12 maj: Vallehelgen.  Utställning av Africa Coll. Många gäster kom för att fika på Valles vackraste veranda och beskåda Africa Colls verk.  Africa Coll är en katalansk konstnär som bor och arbetar i Sverige. Hon arbetar främst med måleri, foto, video och installationer. ”Jag använder olika språk för mina projekt eftersom jag tror att vart och ett behöver sina egna medier. Mitt arbete handlar om gränser, outforskade territorier och de subtila linjerna mellan realiteterna”

IMG_20190314_165351 - kopiaLördagen 27 april kl. 18:00: SERENADER OCH MUSIKALISKA STRAPATSER Suzanne Osmar och Fernando Álvarez med förstärkning av Agneta Strandberg på pianot framförde serenader, romanser och ballader från kända operor och operetter samt klassiska italienska och svenska sånger. Ca 5 lyckliga gäster njöt även av Himmelskällans berömda paella och en ljuvlig pannacotta med trädgårdens första rabarber.

 
 2018
 

received_1709269442511325Lördagen 24/11: Staffan Åkerblom gästade Himmelskällan för tredje gången. Alltid lika spännande att lyssna till Staffans samhällskritiska låtar.

Affsich bild Himmelskällan_redigerad-1

Lördagen 6/10. Favorit i repris. Ännu en magisk konsert med Mats Westling. 25 gäster njöt av hans musik och inte minst av en väl tillagad ”boeuf bourgignon”.

anna wennerstrand

Vallehelgen 12-13/5: Keramiker Anna Wennerstrand utställning på en välbesökt veranda

HANNA SUNDBLAD 1LÖRDAGEN 7/4:VAGGVISOR FÖR VAKNA. 30 gäster på en fullbokad verande njöt av en lysande föreställning om BARBRO HÖRBERG av och med HANNA SUNDBLAD tillsammans med Björn Millton (bas) och Mikael Dalemo (gitarrer).

IMG_20180318_173958Lördagen 17/3: MATS WESTLING. Fantastisk kväll. Hjärtlig, ärlig, duktig musiker och låtskrivare. Trevliga, mysiga gäster som vanligt hos oss. Ta en titt på hans hemsida http://www.matswestling.se

gästerVerandaförentenorLÖRDAGEN 27/1: VERANDA FÖR EN TENOR

Sångkonsert med ljuva toner från Italien och Operavärlden framträdda av Fernando Álvarez (tenor) och Suzanne Osmar (piano och sopranstämma), med viss förstärkning av Agneta Strandberg (piano). En fantastisk upplevelse, enligt en del av våra trevliga gäster.

Verandaförentenorgäster

2017

Stafan 11LÖRDAGEN 25/11 STAFFAN ÅKERBLOM

låtskrivaren och musikern Staffan Åkerblom gästade Himmelskällan uppbackad av Erik Eklund (gitarr) och Björn Torstensson (slagverk). Staffa presenterade hans nya album ”Landet lagom”, som är tillgänglig här: https://open.spotify.com/album/3Ahd2NYQYWa08D5uz1ZDnQ

Stafan 4

 

FB_IMG_1472244096562

21/10: DESPERADOS konsert: De Adelita a Despacito, en musikalisk resa från den mexikanska revolutionen till idag. En riktig fest med fantastiska gäster på en proppfull veranda.

 

Vallehelgen1Vallehelgen2

                                  

13-14/5 Vallehelgen. Det var tredje året som Himmelskällan står som samlingsutställning för konsthantverkare, näringsidkare och föreningar i Vallebygden. Ett privilegium.

tranor-o-tango

lÖRDAGEN 25/3: TRANOR & TANGO

Vad har tranor och tango gemensamt? Dans, så klart!

Vi får tacka tranorna som kommer dansande och lockar turister till Skaraborg och fantastiska gäster till Himmelskällan. Det firar vi på Himmeslkällan med en udda dansafton och några vältillagade tapas.

Den spanska biologen Carlos González Vallecillo berättar om tranornas långa resa genom Europa. Tranorna reser från Spanien till Sverige och tillbaka, år efter år efter år. Tranorna är varken svenska eller spanska. De är europeiska och de är ett levande bevis för att naturen inte har några gränser. Marta Eek och och Janne Fredriksson visar skönheten i den intima och känsloladdade tangodansen från Rio de la Plata.

2016

leonard cohenLördagen 3/12. Leonard Cohen in memoriam. Åtta glada gäster och vi minns tillsammans hans musikarv. Vi lyssnar, pratar, sjunger och tittar på videoklipp. Till musiken serveras lentejas con chorizo med hembakat bröd.

jag mismoTorsdagen 3/11 kl. 19:00 ”Från Madrid till Himmelen”. En musikalisk resa med sånger från Spanien, Sverige, Latinamerika och Italien. Fernando Álvarez sjöng med ackompanjemang av Suzanne Osmar. Konserten äger rum i Norra Lundby kyrka. Norra Lundby Sockengille arrangerade.

havetshjältar1

Torsdagen 8/9 kl 18.30-20.30: ”HAVETS HJÄLTAR – FRÅN SVART GUMMIBÅT TILL BLÅTT TÄLT”. Suzanne Melville visar bilder och berättar om sina erfarenheter som volontär på Lesvos och i Pireus. Gripande och känsloladdad redovisning som föjls av diskussion om EUs- och Sveriges flyktingpolitik.

20160730_211145

Lördagen 30/7: Flamencogitarrist Afra Rubino gästar himmelskällan. Vilken lyx! Njut här av hennes modernistiska och fullständiga ”hondo” tolkning av Manuel de Fallas ”El amor brujo”.

Staffan Åkerblom på Himmelskällan

20160716_202505

Lördagen 16/7: Livemusik och tapas. Drygt 50 härliga gäster var med och lyssnade på en fantastisk Staffan Åkerblom. Fem olika maträtter med tillbehör kunde vi erbjuda. Allt blev mycket bättre än vi hade föreställt oss. Tack alla närvarande!

13325731_10153806223722987_5203586127883825269_nLördagen 4/6: Himmelskällan deltog i  Come together tillsammans med dessa underbara människor. Vi lagade paella och var med att arrangera denna gränslösa festivalen.

20160530_134505 20160530_134735 20160530_134448 20160530_134607

Måndagen 30/5: Ett par skolklasser från Djäkneskolan var med och åt Himmelskällans paella. Drygt 40 glada ungdomar. Bra initiativ från lärarna Markus och Matilda!

lorcaMinotauro

20160514_113754

14-15/5: Under Vallehelgen fick vi njuta av Ignacio Lorcas utställning, med hans färgrika, humoristiska och livfulla kompositioner. En stor lyx av ha honom på Himmelskällan!

2015

spansk-afton-m-StaffanLördagen 5/12 2015 kl. 19:00: SPANSK AFTON

Det blev en mycket trevlig kväll med klassiska spanska sånger från Latinamerika och Spanien. För musiken stod Staffan Sjöberg som spelade både piano och flamencogitarr. Sångerna sjöngs av Fernando Álvarez med hjälp av de ca 20 trogna gäster (från Argentina, Bolivia, Chile, El Salvador, Kuba, Spanien och Sverige) som var med. En del av dem (Susanne Osmar och Ernesto Lascano) bidrog till musiken med gitarr och sång. Maria fixade en smakrik paella följd av en fantastisk gott brulé pudding. Tack alla närvarande som trotsade stormen Helga och hittade till Himmelskällan.

eritrea-kaffe17 oktober (kl. 14:00-16:00) Himmelskällans interkulturella kafé

Eritreaner i Skara kom för att visa deras kaffeceremoni och bjuda på kaffe och mat (injeera med olika tillbehör). Tyvärr var det inte en enda människa som visade intresse för detta annorlunda evenemang som ingick i Skaras kulturvecka. Märkligt. Tråkigt. Synd.

billingens-källflöde-9-sept9 september: BILLINGENS KÄLLFLÖDE & HIMMELSKÄLLANS HISTORIA. Kl. 19:00.

Nästan 40 personer från närområdet eller med direkt anknytning till Himmelskällan kom med för att lysnna på geologen Torbjörn Persson, som  berättade om Billingens exotiska ursprung och grundvattnets långa väg genom Billingen, och för att bidra med sina kunskaper och erfarenheter till Marias och Fernandos presentation om Himmelskällans historia.

musikalisk-resa26 augusti: Skaraborgs Senioruniversitet gästade Himmelskällan då Fernando Álvarez bjöd på en ”Musikalisk resa över Spaniens geografi och historia”. Så här recenserades det av pressansvarig Freddie Johansson (som även tog bilden):

Spansk musikresa med hög stämning. På onsdagen kom Spanien till Varnhem med pukor och trumpeter. Madridfödde läraren och sångaren Fernando Montalbán gav en klingande exposé över spansk geografi och historia när Skaraborgs Senioruniversitet bjöd till möte i Himmelskällan. Föreningens första månadsträff för hösten samlade fullt hus i den f d gyttjebadanstalten och vävateljén.

Fernando Montalbán presenterade engagerat hur musiken speglar framväxten av det som skulle bli Spanien. Deltagarna fördes från Galicien, långt innan romarna kom dit, till f d kolonier i Mellan- och Sydamerika och åter till nutidens galiciska Vigo. Historien skildrades i såväl stilla och rörlig bild som i inspelad och levande musik. Montalbán är en driven sångare som kompletterade sin sång med både rytminstrument och blockflöjt. Tillställningen förhöjdes av ett rikthaltigt kaffebord med många sorters hembakat. Stämningen blev hög när både kropp och själ försågs så väl.

paella-nationaldag 6 juni, Sveriges nationaldag: Vi deltog i Skaras firande och lagade paella vid Djäknescenen. Vi lagade två pannor och ca 50 portioner gick åt.

esa-paellita31 maj:

Vi firade Morsdagen med en riktigt gott paella och några glada och trevliga gäster.

28 maj:

Damkören ”Carmina” från Skövde hade sin säsongavslutning på Himmelskällans veranda. Underbart att få lyssna på vackra stämmor och kunna servera dem en väl tillagad middag. Klicka på länken för att lyssna på dem: Carmina sjunger på Himmelskällan

Vallehelgen

16-17 maj:  VALLEHELGEN

Himmelskällan var samlingsplats för VALLEHELGENs konstutställning och här kunde alla besökare få ett inblick i konstnärernas verk. Bland dem utmärkte sig ett urval målningar av den bolivianska, numera Skarabo, konstnären Luis Hinojosa Montellano. Många gäster passade på att njuta av våra goda rabarbärpaj och kardemummakaka. En kort reportageav  av Jenny Åberg på SKLT kan man se i denna länken: Himmelsk start på traditionsrik kulturhelg

 

Rebeca

22 mars: Informationsmöte om Endometrios.

Med stor kunskap, hög kompetens och utifrån egen erfarenhet föreläste Rebeca Álvarez Svahn om denna dunkla, kroniska och obotliga pärs, som idag inte är klassad som sjukdom trots att den drabbar mellan 10% och 15% av kvinnor runt om i världen. Bara ett fåtal närvarande men utan tvekan en stor insats i kampen mot Endometrios.

Blå-bossa-mars

21 mars: Blå bossa spelar Bossa nova & Soft jazz

Fantastisk musik med ”Himmelskällans husband”: Anders Jonasson, Rebecca LIdén och David Carlsson. Klicka på länken och njut!

https://www.facebook.com/video.php?v=10206384515482415

Möte-med-Oromos22 februari: Ett möte med Oromofolket

Himmelskällan gästades av svensk-oromos som berättade och visade bilder om sitt land och sin kultur. Så underbart att få ordna ett interkulturellt möte mellan Oromofolket från Skara och en del ”infödingar” från Norra Lundby. Det var ett mycket intressant möte som inte lämnade någon oberörd. Stor tack till alla deltagare.

tangokurs-21-feb21 februari: TANGOKURS

Fantastiskt afton med lärarna Aldo Villanueva och Mercedes Sánchez Bocanegra och 16 entusiastiska deltagare. Både gamla och nya Himmelskällans gäster. Till dansen kunde man njuta av vältillagade uruguayanska chorizos  med chimichurri.

2014

julfika-på-Himmelskällan

mer-julfika-2014

21 December: Julfika

Trevligt gemenskap, glädje, julmusik och kryddiga bullar i gott sällskap.

Tack Ingemar Johannson med familj, Sture och Ann-Marie, Anna och Bosse, Maria och Anders, Johnny, Sture och Reidun, Annia med familj, Lotta och Per, Margaretha och Jorge, Morgan med familj och alla andra goda grannar och vänner som inte hade möjlighet att vara med denna gång.

En God Jul önskar vi er alla!

Templatelarge22 november: Latinkväll med Desperados:
Ricardo Ausín (gitarr & röst), Mauricio Contreras (gitarr & röst), Fernando Álvarez (röst, clave, maracas). Heta rytmer från Cuba, México, Colombia, Dominikanska Republiken och Spanien, guajira, son, bolero, ranchera, salsa, Juanes, Gloria Stefan, Santana, Los Panchos… Lyssna här på vår version av ”Volver”, som ett minne till Ayozinapas stora sorg, och vår egen signatur, ”El Mariachi” från filmen Desperado. Och dessa smakliga, hemlagade tapas… Mums!

Dos

25 oktober: Brasiliansk afton. Bossa nova & Feijoada.
Fantastisk kväll med fina trevliga människor, bästa Blå bossa (utokad nu med pianistens Hans Isaksson) och en mycket lyckad Feijoada, enligt de drygt 30 gästerna och särskilt brasilianskorna Doris och Tábata. Tack allihopa! Nu är det bara att göra om det till våren.

survive

28 augusti: Samtal kring livsutveckling. Remi Holm, norrmannen från Strömstad, nyinflyttad i Arns rike, delade med sig sina erfarenheter inom egenutveckling.

Bosa

9 augusti:  Blå Bossa, med Rebecca Lidén (sång), Anders Jonasson (gitarr) och David Carlsson (kontrabass) spelade på Himmelskällans trädgård. Lyssna på Blå Bossas version av Ray Charles Georgia

paellas29 juni startade vi vår PAELLA servering på söndagar och vi fortsatte juli och augusti. Runt 80 olika gäster har vi haft glädje att ta emot. Vi hoppas verkligen att alla har fått njuta av en äkta spansk paella på Himmelskällan!

styrelse-skara

19 juni var Rådhusets styrelse i Skara kommun på Himmelskällan.

allsång-på-spanska

19 maj avslutades kursen APRENDE ESPAÑOL CANTANDO: Lär dig spanska genom att sjunga” efter fyra träffar på Himmelskällan. De 4 kursdeltagare (av 6 första dagen) som följde hela kursen var mycket positiva efter resultaten och hoppades på en fortsättning i hösten.

valle-helgen 10-11 maj: Himmelskällan var värd för VALLEHELGENS samlingsutställning

Ca 250 personer gästade vår veranda för att titta på ett urval av utställda verk runt Vallebyggden. Många av dem satt en stund och njöt av våra goda hembakade bakverk till kaffe.

Tangokurs

12 april: TANGOKURS. Med fötterna på golvet.

Riktigt trevlig kväll, effektivt kurs med 7 deltagare under ledningen av Marta Eek och Janne Fredriksson. Tack för det! Och tack Anna Wennerstrand från Bolum, Johani Karonen & Karin från Broddetorp, Mariia och Alex från Floby, Helena Klint & Steffan från Falköping! Välkomna åter!

Spanskafton

15 mars 2014 SPANSK AFTON: Allsång & Tapas


Music-Factory

13 februari 2014 KONFERENSPAKETT åt Music Factory (med paella tillagad på plats) anordnad av Spanska Toner.


tango-på-veranda

8 februari 2014 VERANDA FÖR EN TANGO. Läs Artikel i Skaraborgs Läns Tidning


aprender-en-movimiento

25 januari 2014 APRENDER EN MOVIMIENTO: Fortbildningskurs för spansklärare anordnad av Spanska Toner