Dagbok

16 november Oj oj oj, vad tiden går! Sista gång jag skrev här var det varmt och dagarna verkade ta aldrig slut. Nu är det mörk redan vid 4, grått, blåsigt, ruggigt och färglöst i väntan på ljuset som snön tar med sig. Men vi fortsätter med att försöka belysa vår tillvarblå bossa 25novo med lite musik och lite mat. För tre veckor sedan fyllde vi verandan med ”feijoada”20141026_115557 - kopia och ”bossa nova” i trevligt brasilianskt umgänge med våra härliga gäster. Nu, på lördag, bjuder vi på ”tapas” till takter av bolero, rumba och guajira som ”Desperados” tar med sig. Adelante, compañeros!

 

29 augusti Sommarsäsongen är slut. Vi har provat oss fram inom café- och restaurangverksamhet. Till vår café på helgerna kom det i genomsnitt ca 8 gäster per dag. Och till vår paellaservering på söndagar har det varit väldigt varierat: vissa dagar har vi haft det fullt upp, som mest med 25 gäster, och andra dagar har vi ställt in det p g a det låga intresset. Vi är väldigt nöjda. Vi har haft möjligheten att lära känna mycket intressanta människor och göra nya spännande bekantskap.  2 augusti, hade vi en fantastisk livekonsert ute på trdägården med bästa Bossa nova av bandet Blå Bossa (de gästar Himmelskällan igen den 25 oktober). Det blev kanske sista varma kvällen på denna underbara sommar. Snart blir det höst och rutiner åter kommer att styra vår vardag. Men vi kommer nog att se till att bryta dem med nya genuina och annorlunda evenemang.
IMG-20140427-WA0000

 

29 juni Inte så mycket folk på vår Paellapremiär men som alltid mycket spännande och trevliga gäster. Bland dem Marcus och Viktor, ett par ungdomar från Dalarna på cykel till Paris. Så här skrev de i gästboken: ”Av en ren händelse dök detta fantastiska lilla ställe upp när vi var ute & cyklade till Paris. Väldigt otippat men helt underbar mat, trevliga människor & mysig miljö. Mätta & belåtna tackar vi för denna trevliga gång & far vidare på vår färd mot nya ställen”.
Fantastiskt, eller hur?

19 juni Rådhusets styrelse samlad i soffan på Himmelskällan, fr v Ewa Winberg, Gunilla Druve Jansson, Fredrik Nordström, Anita Afzelius Alm, Charlotte Nordström och Magnus Gunnarsson (sammanlagt var det 15 medlemmar hos oss). Styrelsens besök till Himmelskällan ingick i en rundresa bland nyföretagare i Valleområdet. För oss var det väldigt trevligt att kunna berätta om vår verksamhet och ställa några frågor till ledande politiker i Skara kommun. Vi uppskattar verkligen besöket.

rådhusetstyrelse skara kommun

15 juni La vida te da sorpresas, sorpresas te da la vida…! Och ibland är det riktigt roliga överraskningar. Efter 27 år så dyker plötsligt upp Karin Beckman, deltagare i Regnskogskursen på Färnebo folkhögskola, där jag var spansklärare. Under drygt en timme gjorde vi en fantastisk resa tillbaka i tiden. Jag vill tacka livet som gav mig så mycket…

karin beckman

Pingshelgen (6-8 juni) var väldigt få gäster som hittade hit. Stundom kändes tungt och onödigt att ha det öppet. Samtidigt är det verkligen ett privilegium att lära känna de människor som kommer till caféet. Hur kommer det sig att alla är lika trevliga och intressanta? Det är faktiskt ett förmån att kunna prata med dem och ta del av deras livserfarenheter. Därför vill vi tacka familjen Magnusson, motorcyklister  från Tidaholm, norrmannen och ny spännande granne Remi Holm, det äldre paret av semesterresande från Holland på väg norrut och den supertrevliga pensionären från Falköping, vars namn kommer tyvärr inte ihåg och som lärde mig vad det är en ”silverte”.

1 juni gästade norrmannen Roger Andersen Himmelskällan. Han intervjuade oss för tidningen ”Himmel blå” – f. d. ”Memphis” – som han är ansvarig utgivare. Tidningen rapporterar om företag och aktiviteter på landet i olika delar av Sverige och Norge.

22 maj gästade Kent Friman Himmelskällan. Han satt på verandan ca 3 timmar och arbetade med att scanna våra bilder och gamla dokument från Himmelskällan som ska publiceras på www.saj-banan.se och http://www.ljungstorpshistoria.se/ljungstorps-alla-skiften/www.varnhemshistoria.se-alla-bilder-från-arkivet!-20465603#Himmel

17 maj var det väldigt lugnt men inte därför mindre spännande. Först fick vi träffa Anton och Veronika, två fantastiska ungdomar, gamla elever till Stefan och Rosina på Västerhöjds gymnasiet. De berättade om sina erfarenheter som hjälparbetare i Nicaragua. Det var verkligen roligt att prata med dem. På eftermiddagen serverade vi fika till Reidun Karsåker som hade reserverat bord till ett sällskap på 14 personer: alla var skolkamrater och de firade 60 års jubileum klassträff!

10 & 11 maj var det Vallehelgen och ca 250 gäster kom in och tittade på samlingsutställning på vår verandan. En del stannande och fikade. Jag var tyvärr bortrest så Maria hade väldigt mycket att göra under hela helgen. Det hade inte gått om inte Rolf och Monica, Marias föräldrar, var med och jobbade hårt. Vi tackar dem verkligen. Denna helg var väldigt intressant för oss eftersom flera gäster visade stort intresse för vår dokumentation om Himmelskällans historia. Bland dem var Torbjörn Persson, geolog, och Arne Sträng som satt oss i kontakt med Kent Friman, socionom som håller på att digitalisera massor av dokument som rör Ljungstorps och Varnhems historia, där Himmelskällan hör hem. Extra kul är att Kents farfar, Samuel Friman, var taxichaufför i Varnhem och körde många gäster till Himmelskällan på 1920- och 1930-talet.

3 maj, öppnade vi caféet. Det var verkligen roligt att öppna verandan för allmänheten. Allting gick över förväntan. Vi hade försökt gissa hur många och vilka var de som skulle komma men vi hade aldrig kunnat drömma om att kunna ta emot så eminenta gäster. Hur skulle vi kunna gissa att våra två första gäster var Reidun och Sture Karsåker från Vartofta? Reidun hade varit servitris på 50-talet, när Himmelskällan var ett ”Vilo- och Konvalescenthem”. Nu satt hon och blev serverad kaffe och tårta på samma ställe där hon annars hade endast stått och arbetat, knappt suttit någon gång. Hon hade massor av historier och anekdoter att berätta och det var en stor ära att ta del av dem.

20140503_144827

Inte mindre spännande var att ta emot Anette Kruse och hennes släktingar som var på släktresa i fäders spår och letade efter sina rötter. Så här berättar Anette för Västgöta-Bladet den 9 maj: ”I Himmelskällan möttes vi av Maria och Fernando. De böjd på gott eftermiddagskaffe och visade oss runt i resterna av den hälsobrunn som funnits där. Prästen i Skövde landsförsamling hade gjort en liten notering att gamle smeden Johan Lindqvist inte dog i Hulan i Hafstena i april 1887, där han var skriven, utan i Hälsokällan i Varnhem. Vid närmare efterforskning upptäcktes att hans dotter, Dorotea Lindqvist ägde och drev Himmelskällan vid den tiden”.